Hondencoaching wat bedoelen we hiermee?

 

Met hondencoaching bedoelen wij het begeleiden van baas en hond om elkaar weer te leren begrijpen en weer met plezier kunnen samenwerken. 

 

Wij werken vanuit onze ervaring met het trainen met zowel paarden als honden. En vanuit onze opleidingen voor kynologisch instructeur, honden trainer en hondencoach. Wij zijn geen gedragstherapeuten, daarom werken we dan ook uitsluitend met honden die probleemgedrag vertonen en niet met honden met een gedragsprobleem. 

042

 

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

 

Als uw hond probleemgedrag laat zien, dan heeft dat eigenlijk altijd wel een reden. Een hond gaat niet ineens aan het meubilair knagen of op de bank plassen. Daar is een reden voor. Aan ons de taak om samen met u de reden van het gedrag van uw hond te achterhalen. Dat is niet altijd even makkelijk. Soms zijn het kleine dingen die voor ons onbelangrijk lijken, maar een behoorlijke impact hebben op uw hond. Uw hond probeert dan duidelijk te maken dat hij het niet snapt. Alleen de manier waarop de meeste honden dat duidelijk maken is voor ons meestal niet zo fijn. 

 

Een hond reageert op ons, hij reageert op onze lichaamshouding, humeur en emotie. Daarnaast ‘praat’ de hond met ons door middel van zijn lichaamstaal. Vaak weten wij als baasje wel een deel van de lichaamstaal van de hond te ontcijferen, maar meestal niet alles. Ook hebben we niet altijd door dat onze eigen houding of emotie bijdraagt aan het gedrag van onze hond. Vaak sluipt het er ook langzaam in. En soms steunen we onze honden ook nog in hun gedrag zonder ons hiervan bewust zijn. Dat klinkt zo misschien wat vaag, dus we zullen u enkele voorbeelden geven.

 

U heeft een herder puppy gekocht. U volgt een puppycursus en de hond luistert super. En het is echt uw maatje. En iedere keer als u thuis komt van het werk, dan komt hij u uitbundig begroeten. Uw puppy springt tegen u op en u praat vrolijk dat u zo blij bent om thuis te zijn. En de puppy wordt geaaid. Uw puppy wordt op dit moment beloont voor het opspringen tegen de baas als hij binnenkomt. En dan praat de baas vrolijk en hij wordt geaaid. Als u herder pup een jaar verder is zult u dat waarschijnlijk niet meer zo leuk vinden dat uw hond steeds opspringt. En dan wordt het vervelend, want de hond wordt groot en zwaar. En voor u het weet wordt u een keer uitbundig begroet door uw hond en ligt u gestrekt in de gang. Dan wordt de hond ineens gezegd hij mag niet opspringen. Als de hond dan komt begroeten en opspringt wordt u misschien wel boos. En als hij uw dochtertje omspringt als ze binnenkomt, wordt u ook niet blij. Dan wordt het opspringen een probleem. Dit voorbeeld gebeurt heel vaak. Gelukkig is dit prima op te lossen door u en uw hond te coachen. Maar zo snel sluipt een probleem erin zonder dat we er erg in hebben.

 

Een probleem wat we ook vaak zien is dat een hond uitvalt naar andere honden. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Uw hond kan gebeten zijn en denken aanval is de beste verdediging. Maar het kan ook zijn dat u zelf misschien wat onzeker bent en de hond u als het ware ‘beschermt’ op straat. In beide gevallen is het belangrijk om op de juiste manier te reageren naar uw hond om dit probleem op te lossen. Want anders kan iets wat als klein probleem start, eindigen als een groot probleem met misschien wel grote gevolgen voor u en uw hond.

 

 

Hoe gaan wij te werk?

 

Nadat wij per mail of telefonisch contact hebben gehad, plannen we een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek komen Astrid en Desiree samen naar u toe. Tijdens het intakegesprek observeren we u en uw hond en proberen het probleem zo goed mogelijk in kaart te brengen en de oorzaak te achterhalen. We zullen dan een trainingsadvies voor u samenstellen, dit advies is specifiek voor u en uw hond. Dit trainingsadvies zullen wij na afloop van het gesprek nog verder voor u uitwerken en krijgt u ook per mail toegestuurd.

 

Het trainingsadvies bestaat uit oefeningen die u thuis met u hond oefent. Daarnaast komen wij meerdere keren bij u thuis om samen te trainen en om voortgang van de training te bespreken. Het aantal sessies die nodig zijn hangen af van het probleem van uw hond. Tijdens de intake kunnen wij u al een indicatie geven van het aantal sessies die nodig zijn. Naast de training kan eventueel ook nog Bach Bloesemtherapie ingezet worden ter ondersteuning van de training. Meer informatie over Bach Bloesemtherapie vindt u HIER.

 

Knop Contactformulier