Het ontstaan van de Bach Bloesemremedies.

Dr. Bach was een arts, patholoog, immunoloog en bacterioloog en de grondlegger van het Bach Bloesemsysteem.  Tijdens zijn werk als arts is hij in aanraking gekomen met Homeopathie. Hij merkte dat de filosofie van Dr. Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, erg overeenkwam met zijn eigen denkwijze. Binnen de homeopathie kiest men de behandeling niet alleen klachtgericht maar medicatie die past bij het individu. Dr. Bach vond dat zeker in de reguliere ziekenzorg er te veel symptoombestrijding plaats vond en te weinig gekeken werd naar de persoon zelf. Daarnaast was Dr. Bach ook van mening dat ziekte ontstaat door disbalans tussen lichaam en geest. Emotionele factoren zoals woede, angst, zorgen, stress en andere geestelijke kwellingen tasten de natuurlijke vitaliteit van het lichaam aan. Hierdoor zou het lichaam zijn natuurlijke afweer verliezen hetgeen tot uitdrukking komt in fysieke symptomen. Met zijn kennis van homeopathie is Dr. Bach aan de slag gegaan om zijn eigen geneeswijze verder uit te werken. Dankzij zijn intuïtief aanvoelend vermogen, ontdekt Dr. Bach de energie van bloesems als hij met dauwdruppels contact maakt met zijn hand of tong. Om de helende eigenschappen van de dauwdruppels na te bootsen en vast te leggen ontwikkelt hij de zonmethode en de kookmethode voor het bereiden van bloesemremedies. Deze remedies zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten, aftreksels van bloemen van plant, bomen of struiken.  Dr. Bach ontwikkelde 38 remedies die ieder hun eigen specifieke werking hebben. Deze 38 remedies zijn ingedeeld in 7 groepen van negatieve gemoedstoestanden:

Groep 1. De angstige dieren: Rock Rose – Mimulus – Cherry Plum – Aspen – Red Chestnut

Groep 2. De onzekere dieren: Cerato – Scleranthus – Gentian – Gorse – Hornbeam – Wild Oat

Groep 3. De dieren die onvoldoende belangstelling hebben in het hier en nu: Clematis – Honeysuckle – Wild Rose – Olive – White Chestnut – Mustard – Chestnud Bud.

Groep 4. De eenzame dieren: Water Violet – Impatiens – Heather

Groep 5. De dieren die overgevoelig zijn voor invloeden en ideeën: Agrimony – Centaury – Walnut – Holly

Groep 6. De moedeloze en wanhopige dieren: Larch – Pine – Elm – Sweet Chestnut – Star of Bethlehem – Willow – Oak – Crab Apple

Groep 7. De dieren die overbezorgd zijn voor het welzijn van andere: Chicory – Vervain – Vine – Beech – Rock Water

Eerste hulp remedie: Rescue Remedie

bach flesjes

Wat kunnen deze remedies doen voor uw hond?

Bach remedies maken deel uit van holistische behandeling, dat wil zeggen dat we naar het geheel kijken en niet slechts naar de symptomen van de kwaal. Bach bloesemremedies werken in op onze emoties. Emoties zijn van invloed op ons als persoon maar ook op dieren. Wanneer een dier emotioneel uit balans raakt is de kans groter dat ze gedragsproblemen ontwikkelen. De filosofie van deze remedies is niet om de ziekte of het gedrag te bestrijden, maar om de tekorten aan te vullen.  Een disbalans kan meerdere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, verlies van een maatje, verhuizing of negatieve ervaringen.

Enkele voorbeelden van (gedrags) problemen waar de remedies voor ingezet kunnen worden bij verschillende diersoorten:

 Honden: verlatingsangst, overmatig blaffen, onrust, zindelijkheidsproblemen, angst (vuurwerk, onweer, auto’s, mensen e.d.), onzekerheid e.d.

Probleemgedrag oplossen gaat helaas niet zo makkelijk. Als baasje zul je veel tijd en energie erin moeten steken om het probleemgedrag om te buigen. Dit ombuigen van gedrag doe je door te trainen met je hond. Maar soms is trainen alleen niet genoeg. Om je hond dan extra te ondersteunen om weer in balans te komen en makkelijker negatieve herinneringen en trauma’s te verwerken, kun je Bach Bloesemremedies inzetten.

Tijdens ons consult voor de gedragscoaching word een uitgebreide analyse gemaakt van het probleemgedrag van je hond. Daar zullen we ook een trainingsadvies voor samenstellen. Daarnaast zullen we met je overleggen of het zinvol is om Bach Bloesemremedies in te zetten naast de training. De remedie wordt dan aan de hand van de probleem analyse  specifiek voor jou hond samengesteld.

 Bach bloesemremedies zijn onschadelijk, werken niet verslavend en kunnen naast reguliere medicatie worden toegepast.

De Bach Bloesemremedies worden geconserveerd met een minimale hoeveelheid cognac om de houdbaarheid te waarborgen Bach bloesemremedies kunnen in principe altijd ingezet worden bij dieren tenzij een dier medicatie gebruikt die niet in combinatie met alcohol gebruikt mag worden. Ook kan een dier allergisch zijn voor alcohol. In deze gevallen zal er overlegd moeten worden met je eigen dierenarts of deze minimale hoeveelheid alcohol in de remedie kwaad zou kunnen voor je hond.

 Bachremedies zijn nimmer een vervanging voor reguliere medicatie.