20170312 143013

 Cirkeltraining is een manier van trainen waarbij de hond (uiteindelijk los) op een cirkel om de baas werkt. Deze manier van trainen draagt bij aan een betere samenwerking en een sterkere band tussen baas en hond.

De hond leert de focus bij de baas de houden en zal daardoor minder snel afgeleid worden. Doordat de hond op afstand van de baas werkt, leert deze beter op de lichaamstaal van de hond te letten en deze beter te kunnen lezen.  Ook is door deze manier van trainen sneller zichtbaar als de hond niet helemaal lekker in zijn lijf zit, waardoor tijdig hierop geanticipeerd kan worden.

Cirkeltraining is niet gericht op prestatie, maar op samenwerking tussen baas en hond. Een ontspannen maar toch actieve bezigheid.De hond leert eerst op de cirkel rond de baas te blijven, halt te houden en te draaien om de andere kant op de lopen. In het begin zal dit met duidelijke commando’s en gebaren gaan, maar de hond zal steeds meer op de lichaamstaal van de baas gaan letten, en zullen kleine signalen genoeg zijn om de hond opdrachten te laten uitvoeren.

Zodra de basis door baas en hond begrepen wordt, kan de training uitdagender gemaakt worden door het laten uitvoeren van oefeningen op de cirkel, zoals af, zit of sta. Ook verschillende snelheden in lopen van de hond kan getraind worden. Vervolgens kan er om de cirkel heen gebruik worden gemaakt van sprongen, waarbij het dan de uitdaging wordt om de hond alleen op commando van de cirkel af te sturen naar de sprong. Een andere optie is de hond leren naar een pion te lopen en daar opdrachtjes uit te voeren. Dit kunnen gehoorzaamheidsoefeningen zijn, maar ook kunstjes die de hond beheerst. Deze oefeningen zullen uiteraard eerst aangeleerd worden, voordat ze op de cirkel ingebouwd kunnen worden.

Cirkeltraining kan dus zo makkelijk of moeilijk gemaakt worden al men zelf wilt. Daardoor is het voor bijna alle honden uit te voeren, omdat de training wordt afgestemd op de mogelijkheden van de hond, waarbij rekening gehouden wordt met leeftijd, maar ook met eventuele blessures of ongemakken van de hond.